Zamiast kupować piec od producenta przystęp sam lub z czyjąś pomocą
do budowy pieca. Wytwórcom w celach zysku tego robić nie wolno, gdyż muszą sobie wykupić prawa
autorskie. Twój piec, żeby miał długą żywotność, musi być urządzeniem łatwo wykonywalnym i
naprawialnym w przypadku przecieku wody. Dlatego twój piec musi być podzielony na dwa korpusy,
dolny i górny. Korpus dla szybszego krążenia wody lub innego płynu chłodzącego są zasilane
osobno z połączeniem równoległym. Najpierw wykonuje się korpus dolny i wychodzi się z ilości
i z rozstawu ruszt. Korpus dolny ma kształt kwadratu. Nie posiada dolnych drzwiczek, stoi na
nogach. Pod rusztem znajduje się zsyp popiołu z okienkiem kwadratowym na środku. W płaszczu
wodnym na całym obwodzie w równych odległościach są rozmieszczone rurki przelotowe powietrza.
Wysokość dolnego korpusu zalecam do 200 mm. Przekraczać tego
wymiaru nie wolno bo będzie spalanie węgla. W dolny korpus wchodzą korpus górny. Jest zewnętrznie
mniejszy o 20 mm z każdego boku od wewnętrznej ścianki dolnego boku od wewnętrznej ścianki dolnego
korpusu. Korpus górny jest zanurzony w korpus dolny na głębokość 50 mm to jest 3 wysokości
korpusu dolnego.
Odstępowy układ korpusów daje nam boczny układ dopływu powietrza.
To jest bardzo ważne przy spalaniu miałkich substancji bez stosowania dmuchaw powietrza.
I tu oszczędzasz, kiedy spalasz najtańszy opał bez zużycia prądu.
W górnym korpusie mieszczą się duże drzwiczki chłodzone wodą, do których jest
doprowadzona wężami zbrojonymi, są też dwa zawory awaryjne kulkowe do wymiany węży.
Drzwiczki są pochylone pod kątem 30o od pionu, żeby było łatwiejsze czyszczenie pieca.
Drzwiczki nie mogą być pochylone pod kątem 45 o, bo by odbijały promienie podczerwieni
bezpośrednio do komina. Wylot spalin jest długi do samego komina i też musi być chłodzony.
|